Inauguración del Tribunal Arbitral del Principat d’Andorra (TAPA)

Andorra Park Hotel. 30 setembre 2021. 19.00-21.00.

Finalment, després d’anys de reunions, dinars, trobades amb ministres, propostes, avenços normatius i partides pressupostàries reutilitzades per la pandèmia, el Tribunal Arbitral del Principat d’Andorra, podem constatar amb satisfacció (com a Associació que pretén la promoció de l’arbitratge), ja és una realitat. Una realitat encara seminal, perquè s’ha fet la festa inaugural –amb còctel, el que és ja un fet extraordinari, després d’any i mig de prohibicions  de qualsevol trobada agradable- però encara no hi ha cap cas. És ben possible que passin dos o tres anys fins que els contractes que ara es signen amb la clàusula de sotmetiment al TAPA acabin generant el primer arbitratge sotmès al Reglament d’aquesta nova institució, a no ser que en determinats casos les parts es posin d’acord per resoldre un conflicte a utilitzar el serveis del TAPA, tot i que no ho haguessin acordat inicialment.

A l’acte, apart dels directament afectats, hi havia autoritats –com l’ambaixador francès, que hi va arribar caminant, perquè la seva ambaixada és just al costat de l’hotel; el president de la Cambra de Girona; una selecció de l’equip que a Cuatrecasas Barcelona porten els afers d’arbitratge; el nostre interlocutor de KPMG, Enric Olzina, o el President de l’AFA, Carlos Valls-. Malgrat que  la tarda era plàcida i l’acte es podria haver fet perfectament al magnífic jardí de l’hotel, amb la seva gespa tupida,  com que els futuròlegs de totes les “webs” meteorològiques anunciaven pluja, l’acte es va fer a l’interior, en una sala enorme, on només s’hi podien accedir després d’ensenyar el certificat de vacunació contra la COVID. No hi havia lectura de codi QR sinó una marca de bolígraf la llista de convidats, una vegada exhibit document (el judici humà és també eficaç).

Tothom amb mascareta. Menys els oradors en ús de la paraula. L’acte va tenir 4 intervencions. Primer, el degà del Col·legi d’Advocats d’Andorra, el Sr. Sopena.  Va esmentar la llei andorrana d’arbitratge de 18 de desembre del 2014 –no ho va dir, però sabem que l’autor principal de la qual era Ramon Mullerat-, seguida el 31 de maig del 2018 amb la llei  13/2018 de creació del Tribunal Arbitral del Principat d’Andorra. Va destacar que era un mecanisme de solució de litigis, i que Andorra, com a país neutral, comercial i multicultural, resultava una seu ideal. A més, l’arbitratge estava al seu ADN nacional en aparèixer com Estat gràcies a dos laudes arbitrals, els Pareatges de 1278 i de 1288. Per tant, amb confiança i serenitat, sabent que es trobarien àrbitres competents i disponibles, i que el Consell Arbitral del TAPA seria el garant de la independència i imparcialitat dels àrbitres,  estava convençut que s’aconseguiria atreure cap a Andorra la solució de plets locals i foranis.

La intervenció de Pierre Raoul-Duval, President del TAPA, francès resident a Barcelona i amb molts anys de vivència als circuits arbitrals transnacionals, de París a Nova York, va ser en català amb trossos en francès. Destacaria que el Reglament d’Arbitratge del TAPA està en quatre idiomes –català, francès, castellà i anglès- i que no coneixeria fronteres per atendre una necessitat indispensable dels negocis, els “affaires”. El centre seria aviat “incontournable” i adquiriria una “notorieté incontestable” i es comptava amb l’ajuda dels jutges locals que adoptarien les mesures cautelars necessàries perquè l’arbitratge continués sense incidències.

El President de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis d’Andorra, Josep Mª Mas Torres, -el TAPA és el resultat de la col·laboració entre ambdues corporacions públiques andorranes- va ser el següent en parlar, fent una mica història, i assumint, des de la perspectiva de les empreses andorranes, que amb el TAPA es podrien solucionar controvèrsies i conflictes interns, perquè era un nou servei inexistent fins l’actualitat. Una nova activitat que també atrauria turisme professional i oferiria un nou engranatge al país.

 

Finalment, el Cap de Govern, Xavier Espot, que ja va recolzar la iniciativa ja el gener del 2018, quan encara era només Ministre de Justícia, Interior i Afers Socials, recorda la sentència arbitral dels Pareatges per demostrar que l’arbitratge està arrelat a la Història d’Andorra. Només en aquell punt d’inici, sinó també en el Manual Digest, en què Antoni Rossell recollia el dret vigent a Andorra, on es deia que els “batlles” (els jutges) havien de cedir als àrbitres la solució   d’alguns conflictes. Perquè l’arbitratge és una solució pacífica, àgil, especialitzada. És, per tant, una nova oportunitat per Andorra, que garanteix la seva internacionalització, la diversificació de la seva economia i un creixement sostingut en el futur. El TAPA reforçarà la condició d’Andorra com a destí atractiu per a la inversió estrangera. Permetrà donar a conèixer arreu una institució empresarial andorrana, resultat de l’aliança de treball, crucial, entre la Cambra i el Col·legi d’Advocats andorrans. A més, permetrà descongestionar la càrrega de feina dels tribunals.  Perquè l’arbitratge no substitueix sinó que és compatible amb la justícia tradicional.

El còctel va ser generós, en begudes i en el menjar, i es van poder establir converses al voltant de copes i plats, sense mascareta, una qüestió que fa un parell d’anys hagués estat normal i ara és excepcional. Mica en mica els assistents va anar deixant la sala. Algun s encara tenien gana per sopar. Altres baixarien a dormir a la Cerdanya o a Barcelona (el TAPA és a l’abast, de fàcil accés). Ara bé, a aquella hora, un dijous a la nit, seria el moment de comprovar si a un li agrada conduir.

 

Jordi Sellarès

Tresorer, AFA

No hay comentarios

Deja un comentario